keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

My synnytti viime viikon torstai-iltana seitsemän jälkeen yhden pennun, mutta jostain syystä synnytys ei lähtenyt kunnolla käyntiin, eivätkä loput pennut tulleet koko yönä. Päätin, että jos aamun mennessä ei pentuja kuulu, niin lähden viemään Myn eläinlääkäriin. Katsoin valmiiksi lähimmät Pääsiäispyhinä päivystävät eläinlääkärit, joista päätin soittaa Vantaalle Aistiin. Pääsimme Myn ja ainokaisen pennun kanssa aamulla kahdeksan jälkeen lääkärin vastaanotolle. Otimme röntgenkuvan tarkistaaksemme, ettei pentuja ollut jumissa synnytyskanavassa. My sai oksitosiinia, jonka jälkeen yksi pentu syntyi 10min päästä. Tämän jälkeen syntyi pari pentua, hitaasti. Koska lisää pentuja ei kuulunut, päätimme antaa uuden oksitosiinipistoksen. Tämä ei aiheuttanut mitään supistuksia, joten odoteltuamme jonkin aikaa lääkäri totesi, että ellei pentuja kuuluisi 10min sisällä joutuisimme tekemään sektion. Päätimme lääkärin kanssa kuitenkin ensin kokeilla paranisiko supistukset mikäli oksitosiinin annostusta nostettaisiin. Onneksi pian tämän jälkeen jälleen yksi pentu syntyi. Pikku hiljaa pennut kävivät tulemaan, vaikka kovin pitkät aikavälit syntymillä olikin. My oli hyvin väsynyt, joten yritin parhaani mukaan auttaa häntä pentujen putsaamisessa. Yksi pennuista syntyi kuolleena ja toinen kuoli pian syntymän jälkeen, sillä se ei ollut saanut happea tarpeeksi nopeasti synnyttyään. Kun pentuja oli tullut 10 otimme uuden röntgenkuvan katsoaksemme onko pentuja vielä tuloillaan. Ja kyllähän niitä sielä vielä oli. Vielä kaksi pentua syntyi, jonka jälkeen otimme uuden röntgenkuvan. Ainakin yksi pentu oli vielä tuloillaan. Annoimme vielä yhden oksitosiinipistoksen, minkä avulla saimme viimeisenkin pennun ulos. Nyt röntgenkuvassa ei näkynyt enempää pentuja, joten pitkä urakka oli vihdoin tullut päätökseen! Pentuja syntyi kaiken kaikkiaan 14, joista 12 kanssa lähdimme kotiin. Synnytys oli kestänyt 22h, joista eläinlääkärissä vietimme 11h. Pennuista vain 3 oli naaraita ja loput 11 oli uroksia!

Pian kotiin päästyämme huomasin, että ensimmäisenä syntynyt pentu oli heiveröisen oloinen. Se ei varmaankaan ollut saanut paljoakaan maitoa koko aikana, kun odottelimme muiden sisarusten syntymää. Seuraavana aamuna poika löytyikin menehtyneenä pesästä. Jäljellä oli 11 pentua, joista kolme olivat hieman heikompia kuin muut. Aloin antamaan Mylle Primperania ja pennuille tukihoitoa. Vielä toistaiseksi nämä kolme pentua ovat mukana taistelussa, mutta surukseni huomasin eilen yhden muista pennuista kadonneen! Ainoa mahdollinen selitys on, että pentu on ollut jotenkin heikko tai kuollut ja My on korjannut sen pois. :(

Eli tällä hetkellä pentuja piippaa pesässä 10kpl, joista 2 on tyttöjä ja 8 poikia. Suhtaudun kuitenkin hieman varauksella vielä pentujen selviämisen suhteen, etenkin näiden kolmen osalta, joiden tilanne ei näytä kovin hyvältä tällä hetkellä. Toivotaan, että asiat muuttuisivat parhain päin ja saisimme pitää nämä loput 10 pentua!

Tahdon antaa erityiskiitoksen Eläinsairaala Aistin eläinlääkäri Hanna Telamalle erinomaisesta hoidosta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti